Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Dalend aanbod zorgt voor prijsstijging

Dalend aanbod zorgt voor prijsstijging
De NVM – landelijk de grootste makelaarsvereniging, waar ook onze vestigingen toe behoren – heeft verkoopcijfers over 2016 bekend gemaakt. Het afgelopen kwartaal wisselden bijna 45.800 bestaande koopwoningen van eigenaar bij NVM makelaars, 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 59.500 transacties.  

Ook in 2017 meer transacties en hogere prijzen

Over geheel 2016 registreerde de NVM in totaal bijna 165.000 transacties bij haar makelaars (de totale markt van alle marktpartijen: 214.000). De verwachting is dat in 2017 de ‘grote groei’ in het aantal transacties er wel uit is. “Al met al verwacht de NVM makelaarsorganisatie dat over geheel 2017 nog ruim 5% groei te zien zal zijn. Aan de andere kant worden er te weinig woningen te koop aangeboden om aan de vraag te voldoen. Daardoor stijgen de woningprijzen relatief hard. En dat maakt het voor starters nóg moeilijker om een passende woning te kopen, zeker met de geldende strikte financieringsregels.”  

Gemiddeld 8,9% prijsstijging ten opzichte van een jaar geleden

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in het 4de kwartaal 2016 toegenomen. In vergelijking met een kwartaal eerder bedraagt de stijging 3,0%, de prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is +8,9%. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt bijna 20% hoger dan op het dieptepunt in 2013. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 78 dagen, 23 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af.  

Het woningaanbod is 28% minder dan een jaar geleden

Halverwege het 4de kwartaal 2016 (de peildatum voor het aanbod) stonden er bij NVMmakelaars ruim 92.500 woningen (totale markt: 120.000) in aanbod: 28% minder dan een jaar geleden. De regionale verschillen blijven onverminderd groot. Er is inmiddels sprake van een driedeling op de Nederlandse woningmarkt. Er zijn evenwichtige regio’s, maar een toenemend aantal regio’s kent een sterke verkopersmarkt en een aantal regio’s heeft nog altijd een kopersmarkt. Vooral in de centra van de grote (studenten)steden moet je veel geld op tafel leggen voor relatief weinig woning. toekomstige kopers worden daarom geadviseerd om buiten deze oververhitte centra geschikte woonruimte te zoeken. In regio Amsterdam is inmiddels al het goedkope aanbod weg, waardoor starters zo goed als buitengesloten zijn. In deze regio begint wel langzaamaan het aanbod in het wat hogere prijssegment te stijgen.  

Wat koop ik voor 248.000 euro in Nederland

De gemiddelde woningprijs in Nederland ligt op dit moment op 248.000 euro. Maar er is een enorm verschil wat je voor dat bedrag in de verschillende regio’s kunt kopen. De NVM heeft een selectie gemaakt van woningen in 12 gemeenten in elke provincie. De grootste verschillen zijn die tussen de hoofdstad en de noordelijke en zuidelijke provincieplaatsen. Waar een koper ruim 248.000 euro moet neertellen voor een vooroorlogs appartement van 40 vierkante meter in Amsterdam Oud West, daar heeft hij in gemeenten in Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg voor datzelfde bedrag een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kapper van bijna 150 m2.     Koop of verkoop uw woning via Bloemendaal Makelaars. Wij hebben jarenlange ervaring en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor u zorgen we ervoor dat u snel en succesvol tot het juiste resultaat komt voor uw situatie. Zullen we binnenkort kennis maken? [button size=”medium_rd_bt” t_color=”#ffffff” b_color=”#fc1047″ b_hover_color=”#ea0e48″ radius=”5″ font_weight=”500″ url=”/contact” mt=”20″]Contact opnemen[/button]  

Gerelateerde berichten

De nieuwe WOZ beschikking komt eraan

Het is inmiddels februari, de maand dat u de nieuwe WOZ beschikking zult ontvangen. De waarde van...

Lees verder

NHG kostengrens naar € 310.000,-

Vanaf 1 januari 2020 wordt de nieuwe kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie €...

Lees verder

Let op: wel aansprakelijk voor de hypotheek maar geen eigenaar woning!

Het aangaan van een hypotheekschuld maakt iemand nog geen mede-eigenaar van een woning. Weest u...

Lees verder