Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Let op: wel aansprakelijk voor de hypotheek maar geen eigenaar woning!

Let op: wel aansprakelijk voor de hypotheek maar geen eigenaar woning!

Het aangaan van een hypotheekschuld maakt iemand nog geen mede-eigenaar van een woning. Weest u zich hiervan bewust als u of uw kinderen hiermee te maken krijgen.

De gebruikelijke situatie
De gebruikelijke gang van zaken is dat partners samen een woning kopen en daardoor ook samen eigenaar van de woning worden. Zij sluiten vaak samen een lening af om de koop van de woning te financieren en worden dan ook samen schuldenaar.

Wat voorkomt in de praktijk
Vanzelfsprekend komt het ook vaak voor dat één van de partners de woning alleen in eigendom heeft en later gaat samenwonen. Bij oversluiting van de hypotheek zijn situaties denkbaar waarbij beide partners de nieuwe hypotheekakte ondertekenen, bijvoorbeeld om op die manier meer te kunnen financieren. In dat geval zijn beide partners hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling van de hypotheekschuld. Wanneer de ene partner de volledige schuld aflost, moet deze partner maar zien dat hij het deel van de andere partner op die partner verhaalt. De bank kan beide partners voor de volledige schuld aanspreken De bank mag ook bij de ene partner een groter deel van de schuld innen dan bij de andere partner.

Geen eigenaar dan ook geen schuldenaar
In zijn algemeenheid zijn wij van oordeel dat wanneer iemand geen (mede-)eigenaar van een woning is, in beginsel hij of zij ook geen hoofdelijke aansprakelijkheid op grond van een hypotheek moet accepteren. Krijgt u toch met een dergelijke situatie te maken vraag dan uitgebreid advies. Bel ons en wij helpen u!

Gerelateerde berichten

De nieuwe WOZ beschikking komt eraan

Het is inmiddels februari, de maand dat u de nieuwe WOZ beschikking zult ontvangen. De waarde van...

Lees verder

NHG kostengrens naar € 310.000,-

Vanaf 1 januari 2020 wordt de nieuwe kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie €...

Lees verder

Woningmarkt lijkt iets tot rust te komen

De markt van koop- en verkoop van woningen is de afgelopen periode “overspannen” geweest met...

Lees verder